Permissiegroepen zijn groepen waarmee je bepaalt wat beheerders wel en niet mogen doen in de beheeromgeving van de app. Je kunt hiermee de taken en rechten van je beheerders heel netjes verdelen. Geef je een beheerder bijvoorbeeld alleen rechten om dossiers bij te werken, dan zullen andere onderdelen verdwijnen uit het menu in jouw beheerdersomgeving/controlpanel.
Hoe werkt het?
Rechten op maat geven: Je wilt misschien niet dat elke beheerder zomaar alles kan aanpassen. Met een permissiegroep kun je dit precies instellen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat een bepaalde beheerder alleen dossiers mag bijwerken
Een opgeruimd scherm: Als je een beheerder alleen rechten geeft voor dossiers, dan ziet hij ook alleen dat onderdeel in zijn menu. De andere knoppen en onderdelen verdwijnen automatisch uit zijn scherm.
Makkelijk en snel: Je hoeft de rechten niet voor elke persoon apart in te stellen. Je maakt gewoon één groep aan (bijvoorbeeld: 'Gebruikers beheren') en zet daar de juiste rechten aan. Daarna voeg je de beheerder toe aan deze groep. Diegene heeft dan meteen de juiste rechten.
Welke groepen zijn er?
Er zijn twee soorten permissiegroepen in de app:
Standaard groepen: Dit zijn groepen die al in de app staan. Een belangrijk voorbeeld is de Administrator. Een administrator mag bijvoorbeeld altijd alles zien, wijzigen, exporteren in de hele beheeromgeving. Je kunt deze rol ook niet veranderen. Zie deze rol als 'superadmin'.
Zelfgemaakte groepen: Deze groepen maak je zelf aan. Je geeft de groep een duidelijke naam en kiest zelf welke rechten de beheerders in deze groep krijgen. Bijvoorbeeld op specifiek een module/onderdeel van de applicatie.
Hoe doe je dit?
Maak de nieuwe groep aan: Klik op de knop 'Nieuwe permissiegroep', geef de groep een logische naam (en eventueel een omschrijving) en selecteer bij 'Rechten' wat deze groep wel en niet mag doen. Klik daarna op 'Opslaan'.
Zoek je collega op: Ga naar het tabblad Gebruikers, zoek de collega op die je deze rechten wilt geven en klik via de drie puntjes op 'Bewerken' (of maak hier direct een nieuwe gebruiker aan).
Koppel de permissiegroep: Rechts in het scherm dat nu opent zie je het kopje 'Permissiegroepen'. Selecteer hier de groep die je in stap 2 hebt gemaakt.
Sla de wijziging op: Klik op opslaan om de wijziging te bevestigen. Zodra je collega nu de beheeromgeving opent, ziet hij/zij in zijn menu direct alleen nog de onderdelen waar hij van jou toegang toe heeft gekregen.
Belangrijk: ongeacht de beheerderspermissie die je toewijst moet je altijd de permissie 'Toegang tot beheeromgeving' toewijzen. Hiermee kan de beheerder inloggen in de beheeromgeving/controlpanel.