Nieuwe permissiegroep aanmaken en toewijzen

Om verantwoordelijkheden te kunnen delegeren, kunnen rechten en rollen voor beheerders volledig gepersonaliseerd worden. Geef je een beheerder bijvoorbeeld alleen rechten om dossiers bij te werken, dan zullen andere onderdelen verdwijnen uit het menu. Ook op de startpagina ziet een beheerder alleen de onderdelen waar hij toegang toe heeft.

Instellen

1. Ga in het menu van de beheeromgeving naar 'Gebruikers' en kies voor het tabblad ‘Permissiegroepen’. Je ziet hier een aantal vooraf gedefinieerde rollen. Je kunt bekijken hoe deze in elkaar zitten via de drie puntjes > Bewerken. Administrator: Dit is een standaard rol, deze kun je niet aanpassen. Als een beheerder ‘administrator’ is, dan heeft hij rechten voor de gehele beheeromgeving.

1. Zelf een nieuwe permissiegroep aanmaken doe je via de button ‘Nieuwe persmissiegroep’. Geef de permissiegroep een naam en eventueel een omschrijving.

Voorbeeld: ‘Gebruikers beheren’ en de omschrijving: ‘Alle rechten voor het beheren van gebruikers’. Zet onder ‘Rechten’ bij ‘Gebruikers’, ‘Gebruikersgroepen’ en ‘Gebruikersrechten’ alle opties aan, gebruik hiervoor telkens de knop ‘Alles selecteren’. Je ziet dat er nu achter deze drie onderdelen groene bolletjes verschenen zijn. Dit betekent dat een gebruiker alle rechten voor dit onderdeel heeft.

1. Kies voor ‘Opslaan’. Je hebt nu de permissiegroep aangemaakt.

2. Om een beheerder deze rechten te geven, ga je vervolgens deze permissiegroep toevoegen aan een gebruiker. Ga hiervoor naar het tabblad ‘Gebruikers’. Kies een gebruiker en ga via de drie puntjes naar ‘Bewerken’ of maak een nieuwe gebruiker aan.

Rechts in beeld verschijnt nu het beheerscherm van deze gebruiker. Daar zie je het kopje: Permissiegroepen. Selecteer hier uit het lijstje je gewenste permissiegroep. Sla de wijziging op. De geselecteerde gebruiker kan nu de beheeromgeving openen en zal in zijn menu alleen het gemachtigde onderdeel zien.