Rechten en rollen instellen voor beheerders (permissiegroepen)

Rechten en rollen instellen voor beheerders (permissiegroepen)

In de huidige situatie heeft een beheerder toegang tot alle onderdelen binnen de beheeromgeving. Om verantwoordelijkheden te kunnen delegeren, kunnen rechten en rollen voortaan volledig gepersonaliseerd worden. Geef je een gebruiker bijvoorbeeld alleen rechten om dossiers bij te werken, dan zullen andere onderdelen verdwijnen uit het menu. Daarom heeft de beheeromgeving nu een andere startpagina gekregen, waarin je alle onderdelen ziet waartoe je toegang hebt.

Rollen instellen: Gebruikers > Permissiegroepen

1. Ga in het menu van de beheeromgeving naar Gebruikers en kies voor het tabblad ‘Permissiegroepen’. Je ziet hier een aantal vooraf gedefinieerde rollen. Je kunt bekijken hoe deze in elkaar zitten via de drie puntjes > Bewerken.
    Administrator: Dit is een standaard rol, deze kun je niet aanpassen. Als een beheerder ‘administrator’ is, dan heeft hij rechten voor de gehele beheeromgeving.

2. Zelf een nieuwe permissiegroep aanmaken doe je via de button ‘Nieuwe permissiegroep’. Geef de permissiegroep een naam en eventueel een omschrijving.

Voorbeeld: je wilt dat een beheerder in de beheeromgeving alleen de gebruikers kan beheren. Geef de permissiegroep de naam ‘Gebruikers beheren’ en de omschrijving: ‘Alle rechten voor het beheren van gebruikers’. Zet onder ‘Permissies’ bij ‘Gebruikers’, ‘Gebruikersgroepen’ en ‘Gebruikersrechten’ alle opties aan, gebruik hiervoor telkens de knop ‘Alles selecteren’. Je ziet dat er nu achter deze drie onderdelen groene bolletjes verschenen zijn. Dit betekent dat een gebruiker alle rechten voor dit onderdeel heeft.

1. Kies voor ‘Opslaan’. Je hebt nu de permissiegroep aangemaakt.
  2. Om een gebruiker deze rechten te geven, ga je vervolgens deze permissiegroep toevoegen aan een gebruiker (waar 'Beheerder' op 'Ja' staat). Ga hiervoor naar het tabblad ‘Gebruikers’. Kies een gebruiker en ga via de drie puntjes naar ‘Wijzigen’ of maak een nieuwe gebruiker/beheerder aan.

Rechts in beeld verschijnt het beheerscherm van deze gebruiker. Daar zie je nu een nieuw kopje: Permissiegroepen (zie onderstaande printscreen). Selecteer hier uit het lijstje je gewenste permissiegroep. Sla de wijziging op. De geselecteerde gebruiker kan nu de beheeromgeving openen en zal in zijn menu alleen het onderdeel ‘Gebruikers’ zien. Als dit klopt, dan gaat het goed!